Защо кучето ми губи козина?

20.9.2018 г.
Ако сте забелязали, че козината на вашето куче се скубе или пада на снопове или по цялото тяло, важно е да разберете какви са най-честите причини, преди да се консултирате с ветеринарен лекар.
Adult Irish Terrier lying down by a window being brushed.

Лъскавата и дебела козина е добър показател, че кучето получава всичко необходимо от храната, заобикалящата го среда и начина на живот – така че може да е притеснително да видите, че козината на кучето ви се скубе или опадва, а понякога е трудно да се разбере точно защо се случва.

Симптоми на загуба на козина при вашето куче

Симптомите на загуба на козината могат да включват груба или суха на допир козина на кучето ви, засилено падане от обичайното и поява на плешиви петна, които могат да са кръгли или с неправилна форма. Също така загубавта на козината може да е фокусирана върху определена област или да обхваща цялото тяло на кучето ви.

Чести причини за загуба на козината при кучета

Много честа причина за окапване на козината при кучета е заразяване с паразити като акари, въшки или бълхи. По-специално, ако при кучето губи козина около врата и опашката има голяма вероятност това да се дължи на бълхи. Тези миниатюрни паразити могат бързо да заразят вашето куче и да раздразнят кожата му; това води до интензивен сърбеж или драскане, което от своя страна може да предизвика загуба на козина.

Всяко кожно състояние, което вашето куче има, включително екзема или пърхот, може да доведе до загуба на козината. Ако вашето куче не се чувства добре или ако кожата му му причинява дисокомфорт, то ще се опита да се облекчи чрез чесане, облизване и драскане. С течение на времето това може да доведе до загуба на козината, тъй като специфични области на кожата отслабват и космената им покривка се отдръпва.

Кученце джак ръсел стои на закрито и яде от сребриста купичка.

Опадването на козината при кучетата може да се дължи и на липсата на хранителни вещества, чието наличие в друг случай би подпомогнало развитието на здрави кожа и козина. Кератинът, основният съставен елемент на косъма има нужда от серни аминокиселини, за да бъде синтезиран правилно. Без наличието им козината на кучето може да има забавен растеж, да е без блясък, възможно е да страда и от опадване на козината. Биотинът е важно хранително вещество, което подпомага здравата кожа и козина и защитава от опадване на козината.

Загубата на козината на кучето може да е симптом и на по-комплексен проблем. Туморите на яйчниците или тестисите, особено при по-възрастните кучета, могат да причинят и локална загуба на козината – туморът отделя хормони, които нарушават естествения полов цикъл и растежа на здрава козина.

Болестта на Кушинг е често срещан проблем при кучетата и може да предизвика загуба на козината. Образува се тумор, който води до свръхпроизводство на кортизол от надбъбречната жлеза на кучето, което води до затлъстяване, загуба на козината, тъмни петна и някои поведенчески симптоми. При друго състояние, хипотиреоидизъм – производството на тиреоидни хормони при кучето е намалено – един от симптомите може да е загуба на козината.

Защита срещу загуба на козината

Някои от по-комплексните причини за загуба на козината, като болестта на Кушинг, трябва да бъдат третирани от ветеринарен лекар и внимателно наблюдавани. Вие също можете да помогнете в защитата на вашия домашен любимец срещу загуба на козината:

  • Не забравяйте да следвате препоръките за редовно и ефикасно третиране срещу бълхи и техните яйца.
  • Използвайте дерматологично тестван, специализиран шампоан за куче, за да облекчите евентуален сърбеж и съответно да намалите чесането.
  • Давайте на вашето куче богата на хранителни вещества храна, съдържаща биотин и висококачествени, високоусвояеми протеини, за да спомогнете за доброто здраве на кожата и козината.

Важно е да заведете кучето при вашия ветеринарен лекар, ако забележите загуба на козината, за да извърши цялостен преглед и да назначи правилното лечение. Можете също така да се консултирате с вашия ветеринарен лекар относно това как да се грижите за кожата и козината на кучето ви през цялата година.

Връщане в началото

Намерете ветеринарен лекар

Ако имате някакви притеснения относно здравето на кучето си, консултирайте се с ветеринарен лекар за професионален съвет.

Търсене близо до мен
Черно-бяла снимка на седнал възрастен джак ръсел териер на бял фон
Споделете тази страница