Самоед - характеристики, грижи, здраве (кучешка енциклопедия)

Самоед - характеристиките на породата

Белите пухкави кучета с постоянно усмихнато изражение на муцуната днес участват в кучешката терапия по целия свят, а навън те са истински вулкан на енергия. Как беше в миналото? Самоедите винаги са работили с хора, помагали са в охраната на стадата и къщите на северните елени, а също са участвали в лова. Те са били използвани като дърпащи кучета за шейни. В замяна самоедите получиха сурово месо от дивеч, включително риба, благодарността на хората и възможността да спят в общи палатки и къщи. В известен смисъл това беше причинено от егоистичното поведение на населението - така пухкавите кучета служеха като ефективни отоплителни устройства.

Самоедите принадлежат към групата на шиповете и кучетата от оригиналния тип . Името им произлиза от самоедите, които са живели в Монголия преди хиляди години. Тези хора се грижеха много за кучетата си и се увериха още тогава, че породата не е кръстосана. Самоедите са имали само снежнобяли сортове, докато кафявите и черните сортове могат да бъдат намерени в южните ъгли. Заедно с племето тези кучета достигат до Азия, след това до Англия, където стандартът на породата е разработен едва през 1909 година. Първото самоедско развъждане на кучета е създадено в Полша през 1989 година.

породите

Силует на самоеда

Куче със среден размер с елегантен и грациозен силует с квадратна форма. Теглото на възрастното куче достига 30 кг, а височината в холката на мъжките е 54-60 см, а тази на женските 50-56 см. Самоедите са мускулести кучета. Нейната силна и голяма глава е поставена на здрава врата. Тази порода дължи характерната си усмивка на леко наклонените, тъмни и широко разтворени очи и широките устни с тъмна пигментация. Малки, заострени, изправени и поставени уши допълват тази картина. Багажникът е доста кратък. Опашката също привлича вниманието, когато в покой се държи ниско, докато се движи - тя се огъва настрани или остава на гърба.

Космената покривка на кучетата самоеди е невероятно дебела и плътна. На шията се образува пищна волан, а бедрата, опашката и раменете са пищно покрити с коса. Между пръстите и лапите има буйна коса, която предпазва подложките. В миналото белите, черните и кафявите цветове бяха приемливи. Днес са разрешени само чисто бели, кремави или бежови самоедски кучета. Бежовото не е приемливо.


поддръжка

Двуслойният косъм от тази порода е покрит с естествен себум. Това позволи на кучетата да бъдат много устойчиви на валежи. Това свойство позволява също така изсъхналата мръсотия и примесите да се отстраняват доста гладко. Косата на тези кучета е гъвкава и голяма част от тях е подкосъм. Горната коса е по-дълга и по-твърда, а косата отдолу е по-мека и плътна. Този тип козина не изисква чести бани, най-добре само ако е много мръсна - на всеки няколко месеца, а ако кучето се замърси бързо - веднъж месечно. Преди да се къпете, кучето ви трябва да бъде добре разчесано, за да улесни подстригването. За козметика се препоръчва използването на шампоани за бяла коса и за кучета с чувствителна кожа. След къпане кучетата се сушат най-добре със сешоар; ако въздухът е прекалено топъл, козината ще стане скучна.

Самоедите изискват редовно разресване. Веднъж седмично те трябва да се разресват старателно с гребен с широки зъби или четка за пудел. Косата се прави два пъти годишно. През това време първо падат меките косми, после горната коса и те са буквално навсякъде. В този случай става необходимо ежедневно разресване.

Кучетата от тази порода са абсолютно неподходящи за рязане или пълно бръснене. Кожата ви е склонна към дразнене и алергии; това лечение може да има сериозни последици за здравето и през лятото всъщност е синоним на прегряване или дори топлинен удар. От естетическа гледна точка косата, която преди това е била обръсната, расте неравномерно. Обръснатите опашки рядко израстват. Позволено е да се подстригва косата в областта на перинеума, за хигиенни цели и върху така наречените "панталони". Косата между възглавничките на лапите има важни защитни функции и не е подходяща за бръснене.

здраве

Самоедите са кучета с добър имунитет, те обичат зимата и снега. Трябва обаче да се има предвид, че кучетата, които се държат на закрито и обикновено в отопляеми помещения, трябва бавно да свикват с по-ниски температури, в противен случай съществува риск от слабост и настинки.

По отношение на самоедските кучета трябва непрекъснато да се работи за премахване на болестите, които засягат тези красиви кучета. Все още обаче съществуват редица типични за породата заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания (сърдечни дефекти), диабет, бъбречна недостатъчност и дисплазия на тазобедрената става. Некастрираните мъже са много по-склонни да страдат от рак на простатата и проблеми с пикочните пътища.

Като порода със снежнобяла козина, глухотата и слепотата са често срещани при самоедите. Подобно на веймаранерите, самоедите са предразположени към двуредови мигли, което обикновено изисква хирургическа намеса, тъй като иначе миглите постоянно дразнят окото и водят до необратими промени.

Средната продължителност на живота на самоедите е 9-11 години.

Хранене на самоедски кучета

Поради предразположението им към диабет, алергии и, в напреднала възраст, затлъстяване, на самоедите трябва да се дават особено висококачествени храни. Особено без зърнени храни от всякакъв вид, които повишават гликемичния индекс на храната и осигуряват въглехидрати. Тези кучета се нуждаят от голямо количество ненаситени мастни киселини, за да поддържат козината си и да укрепват кожата си. Хондроитин сулфатът и глюкозаминът са важни елементи, които трябва да бъдат включени в храната за кучета Samoyed. Като средно големи, но мускулести и доста компактни кучета, те се нуждаят от укрепване на ставите и костите.

В храната за кученца и за по-възрастните кучета съдържанието на протеин трябва да бъде нормално, не твърде високо. За възрастни кучета се препоръчва използването на месна храна със средна енергийна стойност, висока калоричност стимулира кучето още повече да играе. Това обаче са само насоки и подходящият фураж трябва да бъде избран според нуждите на индивида.

характер

Самоед е представител на оригиналните кучета. Историята на самата порода определя нейния характер и темперамент. Те се нуждаят от много контакт и нежност от своите гледачи. Те са общителни кучета, щастливи и познати. Такава силна нужда от привързаност важи не само за хората, но и за други кучета. Да, самоедите се чувстват най-комфортно в група. Идеалният спътник на тази порода е куче, което е също толкова активно и забавно и има голям енергиен резерв.

Интелигентните кучета, които непрекъснато са работили с хора, изискват редовни упражнения. Самоедите се препоръчват за хора, които обичат да спортуват и да прекарват времето си на открито. Бягане, бягане, шейни, всякакви кучешки спортове - за тези кучета това е нещо свое. Докато практикувате, имайте предвид, че самоедите имат малко време да се концентрират. Ето защо е най-добре да правите чести почивки или да променяте вида дейност. Тези кучета не трябва да се отглеждат в малки апартаменти. При такива условия бързо ще им омръзне и след това ще изсипят разочарование върху предметите и ще разкъсат всичко. Освен това кучетата самоеди са изключително общителни и искат да лаят във всяка ситуация. Можете също така да виете, мъркате, балон и др.

Самоедите се считат за много нежни и винаги усмихнати, но трябва да се има предвид, че кучетата са различни. Редовно ядосано куче самоед, може бързо да стане агресивно. Кучетата също имат силна нужда да защитават своите ресурси, така че трябва да работите с кучето от най-ранна възраст. Правилно подбраните екземпляри, обучени и отгледани, са идеални за терапия с кучета и носят облекчение и облекчение на деца, възрастни или болни.

Под маската на усмихната, сладка и пухкава мечка се крие истинско куче, което не можете да забравите. Той има типична нужда от този вид и допълнителен излишък от енергия.

Интересно:

• Преди въвеждането на стандарта за породата и вписването му в регистъра на породата, самоедите са били наричани шейни кучета

• В Зимбабве има малка порода с тези кучета

• В Китай има куче самоед, което може да посочи резултатите от математическите дейности чрез лаене.

• И до днес има състезания със шейни, в които участват самоедите

• Когато избирате сбруя или нашийник за кучета самоеди, е важно да внимавате да не цапате снежнобяла козина. Препоръчително е да изберете спокойни цветове на аксесоарите за тази порода