Самоедно куче: правила за грижа за арктически шпиц

самоедСамоед е достатъчно трудно да се види в нашия район. Въпреки това почти всички знаят какво е това куче. Напълно бяло, усмихнато същество, наподобяващо мечка. Собствениците на Самоеди казват, че им е трудно да разхождат домашните си любимци, защото минувачите, обръщайки внимание на кучето, просто са бомбардирани с различни въпроси. Самоед със сигурност заслужава внимание, така че повече порода от тях кучета.

Описание и снимка на породата

Започваме описанието на породата самоедски кучета със усещания, когато за пръв път го погледнете. Поглеждайки самоедите, усещате, че е силно, издръжливо куче, което има чар и някакъв интелект. Тя е самоуверена, достойна и в същото време много мила. Куче със среден размер, добре изградено в напълно бяло.

Структурата е много пропорционална - дължината спрямо холката се различава само с няколко процента, а муцуната е със същата дължина като черепа. Кучето сякаш се усмихва. Това впечатление се създава благодарение на леко огънати нагоре ъгли на устата и формата на очите. самоедОснователят на породата Килбърн Скот първоначално раздели породата на три вида глави на мечка, вълк и лисица. Сега само първата и втората останаха в неофициалната класификация на тази основа.

Открийте нюансите на развъждане на породи кучета Аляскански маламут, йоркширски териер, Акита Ину, лабрадор ретривър, американски стаффордширски териер, Джак Ръсел Териер, гонче, алабай, куче мопс, Кавказско овчарско куче, бик териер, питбул, ротвайлер, бастун, Чихуахуа, доберман, Руски играч териер, немска овчарка.

На името на това куче трябва да се обърне специално внимание. Самоедните собственици често обиждат кучетата им да се наричат ​​бели хъскита. Това, най-вероятно, се дължи на някаква външна прилика и поради факта, че има много хъски. Но те се различават не само по външен вид, но и по история на произход. Ако хъскито е ловно куче от северната зона на Европа и Азия, самодейската порода е родена в Далечния север в Сибир и първоначално е използвана за паша на елени. Тя, за разлика от харесванията, практически няма ловния инстинкт.самоедКласификацията на Samoyed и Like FCI са част от групата шпиц, но са в напълно различни секции. Лайка принадлежи към северните ловни кучета, а Самоед - към северните шейни кучета. порода напълно различен по характер, но поради северната принадлежност, името „Самоедски хъски“ се използва в ежедневието. От гледна точка на породата, тя е погрешна, но се е вкоренила в обществото. Следователно, ние ще го считаме за популярен и следователно разбираем и приемлив..

Порода стандарт

Интересно е, че в допълнение към стандарта FCI на Международната кинологична федерация, който се използва в по-нататъшното описание, има още шест самодейски стандарта. Те са разделени на две групи. Първият е американски и канадски, вторият е английски, австралийски, Нова Зеландия и Южна Африка.

Групите, като стандартите, се различават по начина, по който кучетата са били използвани в зоната за разплод. В Америка и Канада те са били използвани повече като шейни, в други страни - като овчари. Самоед LikeМеждународният стандарт е кръстоска между американски и английски. Той всъщност ги обединява по размер. Всички стандарти са основно еднакви, разликата е само в растежа на техните представители.

  • Страна на произход: Русия.
  • FCI стандарт: № 212 от 17 ноември 1997 г., 5-та група - шпиц и примитивни кучета, 1-ва секция - северни шейни кучета.
  • глава клиновидна, мощна.
  • Структура на черепа - широки между ушите, не много изпъкнали, когато се гледат отстрани и отпред.
  • нос трябва да е черен. Поради сезона може леко да се обезцвети..
  • намордник почти дължината на черепа, права в тила, тясна до носа, но не квадратна, не груба. Класически, силен, дълбок.
  • Самоедна муцуна
  • устни пасва плътно, черно. Техните ъгли са малко заоблени, образуват прилика на усмивка.
  • челюсти силно и силно, красиво съзъбие, правилната ножична захапка се изисква по стандарт.
  • очи дълбок, бадемообразна, леко окосена, тъмнокафява на цвят с черен кант. Местоположението е широко.
  • Ушите поради широчината на черепа те също са разположени широки и високи, стойки, триъгълна форма, в постоянно движение.
  • врат средна дължина, гордо извита. Вълната образува яка.
  • жилище компактен, много пропорционален по дължина и ширина, здрав, но в същото време гъвкав.
  • опашка полумесец, с висок ръст. По правило те ще бъдат хвърлени към гърба или отстрани, но понякога в спокойно състояние може да падне до средата на коляното. Много пухкав.
  • Самоед Like
  • край както отпред, така и отзад, със силни мускули, широко разположени успоредно.
  • вълна характерно за кучето от полярния кръг. Тя има два слоя вълна - меки и плътни тоалети и дълга, права, по-твърда козина. От външната страна на ушите е къса, има уши в ухото. Така наречените панталони се образуват на лапите на вълната, тя е между пръстите, където изпълнява защитна функция. Отличителна черта вълна Самоед - сам се пречиства и няма миризма. Ако добра грижа и правилна структура, тогава в студа той се разпуква и искри.
  • цвят предимно бял, по-малко кремав цвят. Други тонове са напълно неприемливи, особено петна като петна.
  • самоед
  • растеж при жените от 53 до 56 сантиметра, при мъжете - от 57 до 60 сантиметра.
  • тегло мъжките - от 25 до 30 кг, женските - от 20 до 25 кг.
  • Продължителност на живота - до 15 години.
  • носилка - от 2 до 10 кученца.
  • Официално име Самоедская сабака.

Характер на домашен любимец

Характерът на самоедското куче е много противоречив. От една страна, те са много дружелюбни и общителни, много се привързват към собственика и семейството. Семейството за тях е стадо, в което всеки трябва да знае своето място. От друга страна, те са независими, знаят своята стойност и понякога могат да помислят за това, преди да изпълнят команда. Самоедите са много умни и с нужното внимание разбират перфектно собствениците..

Не са агресивни, лоялни, много обичат децата. От самото начало на своята история те са свикнали да служат на хора, дружелюбни, издръжливи.Самоедите обичат децатаПо правило те не се използват като охранители, те практически нямат ловния инстинкт. С две думи, за характеристиките на породата Самоедски хъски може да се каже така - привързан, верен приятел и покровител на вашето семейство и особено на децата.

Историята на най-старото куче

Особено внимание трябва да се обърне на историята на породата, тъй като след като я научихме, става ясно къде кучето има толкова добри качества. Като начало самоедското куче е едно от четиринадесетте най-стари кучета на планетата. Техният генотип показа най-малката разлика от див вълк. Родината на самоедските хъскита е на север от Сибир.

Преди повече от три хиляди години там са живели народите от групата на самоедите. Това са далечните предци на днешните ненети. Те бяха най-многобройните представители на самоедските народи и се наричаха самоеди. Впоследствие всички самодейски племена започнаха да се наричат ​​така. Ето отговора на въпроса защо така наречените самоедски кучета.История на произхода на породатаПредполага се, че те са се появили след опитомяването на полярния вълк. В онези древни времена самоедските аборигени са били използвани като истински работници. Те помагали за паша на елени, използвали се за превоз на стоки и понякога помагали при лов. Известно е, че самоедите бяха като бавачки за деца - те не само ги защитаваха и защитаваха, но и ги затопляха в студено време.



Интересно е и трогателно, но в древни времена самоедските кучета бяха пуснати в чумата и деца, и възрастни се затопляха за тях, за да не замръзнат. Говори се, че когато прегърнете това куче, то замръзва и се фокусира само върху това да не смущава собственика.

Най-разпространената версия за появата на съвременните самоеди се счита за произходът им от родния Самоед. Смята се, че той почти изчезна. Първото куче със същото име (това не е шега) е донесено в Англия от Анст Килбърн Скот през 1889 година. Преди това той е живял три месеца сред племената самоеди, изучавайки животинския свят от този регион на планетата..самоедът Тогава той обърна внимание на най-умните и лоялни кучета, които бяха сянката на техните стопани и без които самоедите просто не биха могли да се справят. Самоедското куче беше кафяво, по-късно той беше докаран от Урал при кучка Печора Уайтли и дори по-късно от Сибир бял мъжки Масти.

Благодарение на тези три кучета и, разбира се, на основателя на породата Килбърн Скот, вече можем да съзерцаваме и с късмет да имаме тези домашни любимци. Той и съпругата му Клара изцяло се посветиха на тази порода, създадоха легендарния развъдник Фармингам и в началото на миналия век организираха първия клуб от любители и развъдчици на самоедски кучета. Девет години след началото на миналия век, породата е стандартизирана в Англия. С течение на времето потомците на Кучета, Печора, Костюми се разпръскват по света.

Знаете ли? Има версия, че Самоедите стават популярни в Европа поради големия пътешественик Робърт Скот, който ги използва за превоз на стоки в експедициите му. Обаче тук по-скоро имаше просто объркване на имената на Скот.
И малко за тъжните неща. По време на Съветския съюз почти всички самоеди в историческата им родина са били изтребени. Ненети бяха принудени да използват моторни шейни, а стотици кучета бяха убити. Онези домашни любимци, които сега се намират в бившата територия на Съветския съюз, бяха докарани от чужбина.Шейни кучета

Селекция самоедски хъски кученца

Самоедското куче се счита за рядка порода. Това се доказва дори от факта, че миналата година в огромна Русия е имало до 2500 индивида. Следователно няма да намерите истински самоедски кученца на пазарите. Ако имате късмет, те могат да бъдат закупени в специализирани разсадници или от животновъди. Можете да дадете общи препоръки как да изберете кученце..

Стаята трябва да бъде чиста, не трябва да има неприятна миризма, мама и деца трябва да бъдат спретнати. Но както показва практиката, самоедите нямат много общо с това. Когато кученцето струва от 500 долара за куче за къща и от 1500 долара за кученце с претенция за участие в шоута, поддръжката им обикновено е безупречна.Самоедни кученцаРазбира се, препоръчително е да видите и двамата родители, не забравяйте да попитате за родословието и просто дайте възможност на животновъда да говори за кучета. Веднага ще разберете как се отнася към домашните любимци и това може да повлияе на вашия избор. В случай на самоед няма разлика - изберете мъж или жена. Те се различават малко по характер. Най-добре е да си вземете кученце, след като спре да пие майчиното мляко и му бъдат направени първите ваксинации.. Те трябва да бъдат вписани в медицинския паспорт на кучето. Трябва да ви се даде и кученце на бебето, което впоследствие се разменя за родословие.



Попитайте собственика как ецва кучешките хелминти при последното му извършване. Погледнете и гребените, използвани от животновъдите. Това е първото нещо, което ще ви е необходимо, когато донесете кученцето си у дома..Куче кученце самоедВажно е да подготвите кученцето на място в къщата, да премахнете всички малки предмети, за да предотвратите поглъщането. Скрийте всички жици, за да не ги захапе кученцето и да не се наранят. Детето трябва да има играчки за забавление.

Къде да запазим породата?

Самоедите се чувстват отлично както в къщата, така и в апартамента. Основното е да се опитате да обърнете колкото се може повече внимание на това куче. Тя е много общителна и общителна, не обича да е сама вкъщи.

Важно е! Категорично невъзможно да се държи Самоед във волиера. Той не е куче пазач като такова, психиката му може да бъде нарушена.
Идеалното място е дворът на частна къща, където тя винаги ще бъде удобна и ще има какво да прави. Най- апартамент също добре, но не забравяйте за дългите разходки. Кучето обича да гали и играе. Като такива, физически дейности като носене на колело или бягане за дълго време не са необходими.Самоедно куче

Основни грижи

Грижата и поддръжката на самоедски хъски е друг критерий, чрез който можете да изберете това куче. Гледайки луксозния й поглед, неволно се чудите колко труд е необходим, за да я поддържате във форма. Така че тук, Самоедът изисква най-примитивните грижи за куче с дълга коса.

вълна

Грижата за косата на куче от самоед не е толкова трудна, колкото, например, грижата за козината на московски пазач или кавказки. Косата е добре сресана със специални гребени. Важно е да приучите кученцето към тази процедура и той ще го възприема с радост. Достатъчно е да сресвате домашния любимец първо по посока на растежа на косата, а след това срещу косата и, ако се намерят бучки, ги срешете. За да добавите пухкавост, последната стъпка може да бъде сресване срещу косата.

Знаете ли? Отличителна черта на самоедската вълна е, че се почиства.
За хигиенни цели можете да премахнете малко вълна близо до ануса и между подложките. Но, като правило, опитните животновъди не го правят. Достатъчно, за да измиете добре краката на домашния любимец и да избършете замърсената зона с влажна кърпа.самоедДва пъти в годината, самодейните навеси, подкосъмът се сменя. През тези периоди трябва да се сресва веднъж на ден..

Уши, очи, зъби

Трябва да търсите чисти уши. Малко мръсотия стига до там, тъй като вътрешното ухо е покрито с вълна. Но все пак, ако забележите излишък от сяра, можете да го отстраните с гъба, навлажнена с вода или водороден пероксид. Ако кучето клати глава или често докосва ушите си с лапа, това може да е признак на заболяване и трябва да го покажете на ветеринарния лекар.

Очите не изискват специални грижи. Ако получат сълзи повече от обикновено от мръсотия, можете просто да ги избършете с влажна кърпа, ако е необходимо. Специални грижи, дори и заради бялото палто, не са необходими.

Трябва да обърнете внимание на зъбите през периода на смяна на първичните зъби на постоянни. Самоедският хъски трябва да има правилната захапка, така че трябва да го наблюдавате по време на смяната на зъбите. За да може цветът на зъбите да се конкурира с цвета на козината, можете периодично да ги миете или просто с четка за зъби, потопена във вода, или да нанесете малко зъбен прах без мирис там.

Важно е! Самоед не може да бъде отрязан. Вълната го предпазва както от студ, така и от топлина. Ако режете, топлообменът на животното е нарушен.
Самоедно къпане

къпане

Вече беше споменато, че самоедите са много чисти. Можете да ги къпете с почистващи препарати не повече от два пъти годишно. Разбира се, трябва да използвате специални шампоани за животни. Важно е да изсушите козината на кучето добре след къпане, така че подкосъмът да не изгние. Най-често не е нужно да къпете самоед. Това няма да му помогне, но може дори да му навреди. Поради естеството на козината от честото къпане може да избледнее и да се появи дразнене на кожата..

Физическа активност

По природа самоедите са много активни кучета, много обичат да играят. Необходимо е да отделите възможно най-много време за разходки и общуване с тях. Като такава физическата активност не е необходима, но ако спортувате, вашият домашен любимец ще се радва да ви поддържа компания. Няма нужда да се страхувате, че поради дългото палто той бързо ще се умори. При тези кучета издръжливостта е генетично.

Как да храним самоедите?

Развъдчиците препоръчват много качествена суха храна като основа за хранене на тази порода. Купата трябва да е на нивото на муцуната, когато кучето стои така, сякаш се стреми храна.Естествена диетаВ диетата трябва да има и поне 30% сурово месо.. Понякога можете да го замените с варена риба, която самоедите просто обожават.Те обичат белите дробове, черния дроб и други карантии. Но трябва да ги давате с повишено внимание, тъй като преяждането им може да причини разстроен стомах.Понякога можете да давате консервирани консерви, но не много. От „вкусните“ годни телешки кости, пикантни бисквитки, бисквити.

Важно е! Не можете да давате самоедско хъски свинско месо, пилешки кости, сладкиши.

Обучение и обучение

Има мнение, че самоедите са слабо обучени. Това е мит. Самоедите са изключително умни кучета и се поддават добре обучение. Трябва да започнете да преподавате екипи от възрастта на кученцето. Дори сами, мнозина се справят добре. След самостоятелно обучение се препоръчва да работите няколко пъти с опитен специалист, който ще види силните и слабите страни на кучето и ще посочи на собственика възможни недостатъци в неговите методи на работа..По своята същност самият Самоед може да взема решения, понякога може да бъде упорит. Важно е да се покаже кой е шефът в къщата, като настоявате за това. Самоед не издържа да крещи. И лае изключително рядко. Кученцето трябва да бъде свикнало с хигиената, въпреки че самоедите имат чистота в кръвта.

Знаете ли? В Америка лекарите препоръчват да говорите със самоедите. Установено е, че те много развеселяват и помагат да се отървете от депресията

Възможни заболявания и трудности

Самоедните хъскита са изключително редки. Подобно на всички кучета, те могат да страдат от инфекциозни заболявания като смущение или ентерит. За да се предотвратят кученца и възрастни кучета, се правят необходимите ваксинации. Самоедът може да има вродени болест. Самият животновъд може да не ги вижда и да не знае за тях. По правило те могат да се появят при кученца след шест месеца..самоедВъзможно е да има дисплазия на тазобедрената става. Ако преди това подвижно куче не иска да тича както обикновено, често седи, иска да легне, консултирайте се с лекар. Ако отговорите навреме, тогава съвременната медицина ще постави домашния любимец на краката му. Глухотата също може да бъде вродена. Това също не е лесно да се забележи, защото освен че чува, самоедът има зрение и обоняние. В крайна сметка собственикът отбелязва, че няма реакция към екипа.

В редки случаи самоедските хъски могат да имат глаукома, катаракта и диабет. Възможно е подуване на корема. Но това са много редки случаи, защото арктическият шпиц има вроден силен имунитет. При правилното хранене, като правило, тези кучета се чувстват страхотно и дълго на живо.

Ако имате достатъчно късмет да бъдете господар на Самоед, никога няма да съжалявате за избора си. Както се казва, в „една бутилка“ ще получите всеотдаен защитник, приятел, бавачка за деца, лекарство срещу депресия. Породата е непретенциозна, понася всякакви метеорологични условия, не се разболява, има нужда от минимални грижи.

Споделете в социалните мрежи:
Изглежда така