Самоед: Информация, съвети, мнения ... Всичко за тази порода кучета

информация

Самоедът лесно съблазнява майсторите с дебелата си мечешка козина и усмивката си, характерна за породата, която осветява трайно хубавото му лице. !

Въпреки това това е работещо куче повече от другар и бъдещите собственици трябва да са наясно със специфичните нужди на това животно, преди да обмислят да осиновят.

Лична карта на самоеда

Официални имена

Самоед или Самойка Сабака

Към коя група принадлежи (FCI) ?

Група 5 "Кучета тип шпиц и примитивен тип", раздел 1 "Северни кучета за шейни".

Не е необходимо да потвърждавате това по време на работен тест.

Произходът му

Самоедът е родом от европейска Русия, по-точно от Северен Сибир.

Името му идва от племето самоеди, което го е използвало като сбруя и стадно куче.

Неговата история

Самоедът е примитивна порода кучета, която никога не е била кръстосвана с други породи !

Следователно това е много стара порода, използвана първо за отглеждане на стада от северни елени и придружаване на самоедите при лов на мечки.

С течение на времето се използва и за теглене на шейни, превръщайки се повече в впрягане, отколкото в ловно или пастирско куче.

Самоедите са върнати от Северния полюс от англичаните около 1880 година.

По това време имаше три вида самоеди с малко по-различна физика („лисица“, „мечка“ или „вълк“), както и много цветове палта.

При селекциите беше запазена само бялата рокля (тогава доста рядка) и профилът „лисица“, наричан още „европейски“, беше отхвърлен.

Телосложението на самоедите се е хармонизирало с течение на времето, но някои линии са запазили морфология, малко по-типична „вълчица“ или „американска“, мускулеста и стройна, докато други са тип „мечка“ или „английски“, по-набити и заоблени. (1)

Физическите му характеристики

Разрез

53cm до 57cm в холката.

Тегло

От 20 до 30 кг в зависимост от размера и морфологията.

Тип коса

Самоедът има много плътна, мека и копринено рунена козина. Горната му козина е дълга и права.

Цвят

Чисто бяло, кремаво или бяло с евентуално някои бисквитени петна.

Неговите поведенчески характеристики

Характер

Въпреки миналото си като ловно куче и овчар, самоедът е приятелски настроен, нежен, спокоен и е много лош пазител. !

Той е много приветлив към непознати, лоялен към господаря си и доста жизнерадостен, без никога да е агресивен или брутален.

Образование

Самоедът естествено се стреми да угоди на господаря си, така че трябва да го възпитавате внимателно, без никога да повишавате тон.

Всъщност кучето реагира много зле на всяка форма на насилие: то няма да разбере причината за гнева ви, защото обикновено прави всичко възможно, за да ви задоволи. !

Той обаче е работещо куче по душа, което може да бъде упорито, ако няма възможност да спортува достатъчно.

Всичко за здравето на самоедите

Силни и слаби страни на самоеда

Който казва примитивна раса, казва селска раса и самоедът не е изключение от правилото! Той се оказва стабилно куче, способно да издържа на много ниски температури, до - 40 ° C.

Въпреки всичко селекциите причиниха кръстосването на самородни кучета и самоедите да развият определени генетични аномалии.

Продължителност на живота

Задължителни ваксини и обезпаразитяващо средство

Строго погледнато, няма задължителни ваксини за самоедите, но някои са силно препоръчителни, за да предотвратят спътника ви от сериозни здравословни проблеми.

Вашето кученце трябва да бъде обезпаразитено от две до три годишно, за да остане защитено срещу болести, пренасяни от паразити.

Медицински предразположения

Въпреки че самоедът е известен като куче със здраве на желязо, породата показва няколко добре известни медицински предразположения:

  • Диабетна захар
  • Тазобедрена или дори лакътна дисплазия
  • Фамилна гломерулопатия, която може да доведе до бъбречна недостатъчност
  • Прогресивна атрофия на ретината
  • Мастен аденит

Как правилно да застраховам моя самоед ?

За да можете да се грижите за вашето куче, независимо от размера на вашата ветеринарна сметка, съветвам ви да имате добра здравна застраховка за кучета.

Този вид защита работи по същия начин като взаимните взаимоотношения за хората, като възстановява всички или част от ветеринарните разходи, които може да се наложи да платите в случай на злополука или заболяване на вашето куче.

Препоръчително хранене за това куче

Самоедът няма деликатен апетит и няма известна непоносимост към определени храни.

Следователно може да се храни с качествено промишлено хапче в количество, адаптирано към неговия размер и ежедневното му ниво на активност.

Какъв бюджет за самоед ?

Цена и цена на придобиване

Между 1000 и 1500 евро.

Разходи за поддръжка и мощност

Самоедът не е много голямо куче и трябва да се справите с месечен бюджет от около 30 до 40 евро.

Козината му изисква редовна поддръжка, която може да ви струва допълнително тридесет евро на месец, ако планирате да делегирате тази мисия на професионалист.

Взаимно здраве

Взаимен фонд от среден клас за здрав самоед ще ви струва около 30 евро на месец, но най-скъпият лесно може да надхвърли 50 евро на месец.

За кого е тази порода кучета? ?

Самоедът не е куче, което ще бъде доволно от заседнал живот или самотно съществуване.

Той е куче, което е свикнало да живее в глутница или със семейство и което трябва да се напъне, за да бъде щастливо.

Понякога го наричат ​​и „снежната токачка“ ... Заради навика му да лае редовно, за да покаже радостта си !

За какви условия на живот ?

Ако той не е най-ефективният от впрягащите кучета, самоедът остава работещо куче, което особено ще оцени тегленето на шейна, шейна ... Или неговият господар !

В това каникросът е дейност, която той обича, докато няма да поддържа живота в апартамент или в града.

Спортност и ниво на активност

Страхотен спортист, самоедът е шампион по издръжливост, който ще се радва да следва господаря си на разходка или по време на джогинг.

Простота на образованието

Самоедът е доста послушен и е едно от лесните за обучение кучета, въпреки че понякога може да бъде упорит и разсеян.

Съвместимост с деца

Общителен и приятелски настроен, самоедът е семейно куче от зората на времето и ще съжителства много добре с децата.

Това не трябва да ви пречи да спазвате основните правила за безопасност и да се уверите, че децата ви спазват моментите на почивка на вашия спътник, както и неговата физическа цялост.

Съжителство с други животни

Самоедът е товарно куче, което съжителства много добре със своите снежни преспи.

Ако е бил социализиран рано, той също ще може да живее много добре с други животински видове, като ловният му инстинкт е изненадващо нисък за примитивна порода.

Как да избера най-добрата диета за моето куче ?

За мен най-лесният начин е да се доверя на признатите професионалисти в сектора. Това ви дава увереност, че храните кучето си с правилните продукти, като същевременно улеснявате живота си. Препоръчвам например продуктите DogChef.

Това е компания с отлична репутация, създаваща специално пригодени за вашето куче рецепти, които са 100% свежи и се доставят директно във вашия дом. Повече информация ще намерите, като кликнете тук.

Пазете своя самоед

Въпреки че може да бъде много привързан към господаря си, самоедът като цяло запазва известна независимост, която му позволява да бъде задържан доста лесно.

Необходимо е обаче да се избягва отделянето му от социалната му група, ако е свикнало да живее в глутница, както и поставянето му в развъдник или верига.

Аксесоари, адаптирани към тази порода кучета

Сбруя, адаптирана към каникроса, е основен аксесоар за практикуване на бягане с вашето куче в пълна безопасност.

Също така ви съветвам да се оборудвате с подходящо оборудване за подстригване, за да почиствате косата на вашия Samoyed поне два пъти седмично.

Как да образоваш самоед ?

Силни и слаби страни на самоеда

Макар и относително лесен за обучение, самоедът остава непринудено куче, което понякога не обръща много внимание на заповедите на господаря си ...

Следователно това не е модел на покорност и е необходима голяма последователност и много търпение, за да го възпитате правилно !

Как да започнем образованието на самоед ?

Ако е кученце

За да образовате вашето кученце самоед, ще трябва да забраните всяко насилие в полза на твърдостта и логиката.

Самоедът не е много търпелив и трябва да изпуска пара, така че той ще се учи най-добре чрез игра и по време на кратки и многократни тренировки.

Ако е Възрастен

Самоедът е едно от кучетата, което остава много игриво, когато расте, и играта следователно ще бъде една от основните му мотивации да ви се подчинява.

Като цяло избягвайте да санкционирате кучето си и се съсредоточете повече върху възнаграждението за добро поведение, за да получите добри резултати.

Като се обадите на възпитател

Ако толкова много учители не успеят да обучат правилно своя спътник, това е така, защото тази практика изисква дългогодишен опит и изучаване на много специфични методи !

Професионалните треньори за кучета имат всички умения, необходими за обучение на куче и разбиране на неговите нужди.

Отидете при физически педагог

Треньорите на кучета почти всички имат различни начини за правене на нещата: някои ще ви позволят да присъствате на техните уроци, други ще ви предложат да участвате или предпочитат да се грижите сами за образованието на вашето кученце.

За да намерите специалиста, който ще отговори на нуждите на вашето куче и ще отговори на вашите очаквания, съветвам ви да научите за неговите методи, репутацията и опита му.

Консултирайте се с треньор на кучета онлайн

Онлайн преподавателите трябва да бъдат избрани със същата строгост като физическите преподаватели, за да се избегнат всякакви измами, които могат да бъдат намерени в мрежата.

Има обаче реномирани онлайн училища, които ще ви позволят да следвате програми, съобразени с вашата ситуация и да се възползвате от съответните съвети.

Използвайки обучение, създадено от професионален треньор на кучета

На пазара има много курсове за обучение, създадени от професионални преподаватели и ако имате възможност да се потопите в него, ще имате отлична теоретична основа, за да продължите с обучението на вашия спътник !

Животновъдите, които препоръчваме

За да има вероятност кучето ви да развие задоволително поведение, препоръчвам ви да го осиновите от животновъд, който може да ви представи линия без генетични и поведенчески дефекти.

Също така силно се препоръчва да не избирате кученце в зоомагазин или да го придобивате на твърде ниска цена - което също трябва да ви предупреждава !

Заключителни думи и важни препоръки

Да обичаш и възпитаваш кучето си, означава също да го предпазиш от капризите на живота. Ето защо ви препоръчвам силно вземете здравна застраховка за кучета възможно най-скоро. Това ще ви спести астрономически ветеринарни такси в случай на злополука или заболяване.

По-долу съм поставил застрахователен компаратор напълно безплатно, че се персонализирах.

Ще намерите най-добрите предложения на пазара, от 3,90 евро на месец.

Аз съм учител по кучета, завършил Института CANIDELITE, един от лидерите в областта на образованието и обучението във Франция.

Моята философия се основава на положително образование с цел максимално благосъстояние на животното и по този начин удоволствието ви да живеете с него.

Редакционният екип на Caniprof се стремим да предоставим точна, качествена информация, която да ви помогне да живеете по-добре с вашия домашен любимец. Не се колебайте да се свържете с нас.