Продължете към съдържанието

Самоед – всичко за породата

Самоед

Последна актуализаця 01/05/21 от Силви

  • Размер мъжки: 57см
  • Размер женски: 53см
  • Тегло мъжки: 20-29кг
  • Тегло женски: 19-23кг
  • Цвят: чисто бяло или крем
  • Чести заболявания: дисплазия на тазобедрената става
  • Продължителност на живота: 13 години

История на кучетата Самоед

Известен е като „кучето, което се усмихва“, леките, но забележими, обърнати ъгли на устата на Самоедът, го карат да изглежда винаги усмихнат. Това е щастливо, добродушно куче има заразително позитивно отношение към живота и хората, с които живее. Породата Самоед е възникнала още преди 1000 години на територията на Урало-Ненецката област на сегашен Западен Сибир.

Привързаността на самоедите към хората вероятно произтича от тясната му връзка със Самоедските племена, които го отглеждли, не само като работно куче, но и верен приятел. Сред задълженията му били дърпане на шейни, охрана на добитък и хора и лов на дивеч. Има доказателства, че кучетата били пълноправни членове на семейството, като за разлика от други породи, те живеели с хората, играели с децата им и дарявали топлина в студения климат.

И до днес репутацията на кучето Самоед като интелигентно, достойно семейно куче е заслужена. Често то избира един специален човек в домакинството като свой лидер, но е привързан към всички в останали членове. Най-щастлив, когато е част от семейния живот, тази порода средно-големи кучета обожава бъде с хората. Всъщност, Самоедите са склонни да страдат от депресия, ако го оставяте сами вкъщи за дълго.

Самоедът стана особено известен, когато кучета от тази порода придружиха норвежкия изследовател Фритьоф Нансен през 1895 г. при неговата, за съжаление, неуспешна експедиция на Северен полюс. За сметка на това, само 16 години по късно, през 1911 г., Самоед беше първото домашно куче, достигнало Южния полюс, водено от Роалд Амундсен.

Абонирай се за нашия онлайн бюлетин!

Получавай известия за
нови статии или игри с подаръци!

Dog with Glasses

Характер и отглеждане

Днес кучетата Самоед се отглежда предимно като активно куче компаньон и изложба. Те са страхотно допълнение за почи всеки вид семейство и са много предпочитани заради тяхната лоялност и привързаност. Той е приятелски настроен и привързан към семейството си, включително децата, и процъфтява като част от домакинската дейност.

Наред с усмивката му, определящата черта на Самоедът е неговото ултра дебела бяла козина. През зимните месеци е толкова гъста, че едва виждате кожата му отдолу. Това означава, че кучето сменя козината си всяка пролет. И както може би се досещате, ако живеете в апартамент, се пригответе за големи бели “облаци” от козина навсякъде по пода, мебелите и дрехите ви. И вярвате или не, козината на Самоедите е любима на тъкачите; не малко хора в изработват красиви и топли зимни дрехи от нея.

Дори изработката на дрехи да не е сред вашите хобита, вие все пак трябва да полагате грижи за козината на вашия Самоед. Старателно ресане с подходящи четки,ще ви помогне да се уверите, че козината на вашия любим четириног не е заплетена или сплъстена.

Влез в нашата Фейсбук група

Обсъждаме всичко, от грижа за кучета до тренировки, от различни породи до забавни истории от живота с нашите четириноги приятели.

Присъедини се

Възпитание и обучение

Колкото и неустоимо да изглежда тази порода, Самоедът може да се превърне в истинско предизвикателство за собствениците си. Той, подобно на Хъски, обича да изказва мнението си гласно чрез, вой или лай. Най-добре е да държите това работно куче заето, в противен случай е вероятно то само ще си намери занимание, най-често за сметка на вашите вещи.

Минута мълчание за всички нахапани от Самоед обувки по света

Ловният му инстинкт е силен, така че му е трудно да устои на гоненето на катерици, гълъби, зайци или дори котки. Дори на добре обучен Самоед не може да се вярва без каишка.

Обучението на Самоедите също е предизвикателно. Тази порода е умна и се учи бързо, но трябва да подходите към тренировката с правилното отношение. Не го отегчавайте като го карате да изпълнява една и съща компанда постоянно. Сръчността и проследяването са перфектни „психически упражнения“ за Самоедите.

Както всяко куче, самоедът се нуждае от ранна социализация – излагане на много различни хора, гледки, звуци и преживявания – когато са млади. Социализацията помага да се гарантира, че кученцето от Самоед израства като добре закръглено куче.

Колко здрава е породата Самоед?

Самоедите обикновено са здрави, но като всички породи са склонни към определени здравословни състояния.

Глаукома: Глаукомата се определя от повишено налягане в окото и може да бъде открита в две форми: първична, която е наследствена, и вторична, която се причинява от намалена течност в окото поради други очни заболявания. Симптомите включват загуба на зрение и болка, а лечението и прогнозата варират в зависимост от типа. Глаукомата се лекува хирургично или с капки за очи.

Дисплазия на тазобедрената става: Това е наследствено състояние, при което бедрената кост не се вписва плътно в тазобедрената става. Някои кучета показват болка и куцота на единия или на двата задни крака, но други не показват външни признаци на дискомфорт. (Рентгеновият скрининг е най-сигурният начин за диагностициране на проблема.)

Хипотиреоидизъм: Това е нарушение на щитовидната жлеза. Смята се, че е отговорен за състояния като епилепсия, алопеция (косопад), затлъстяване, летаргия, хиперпигментация, пиодермия и други кожни състояния. Лекува се с лекарства и диета.

Хранене

Препоръчително дневно количество: 1,5 до 2,5 чаши висококачествена суха храна на ден, разделени на две хранения.

Внимание: Колко яде вашето възрастно куче зависи от неговия размер, възраст, строеж, метаболизъм и ниво на активност. Всички кучетата са различни, също като хората и не се нуждаят всички от същото количество храна. Качеството на кучешката храна, която купувате, също има значение – колкото по-добра е храната за куче, толкова по-добре ще се чувства вашето куче.

Любимецът на децата

Самоедът е дълбоко привързан към семейството си и това със сигурност включва деца. Правилно социализираният Самоед наистина се радва на вниманието и компанията на децата, ако те са инструктирани да се отнасят с кучето с внимание и уважение. Поради размерите и силата си, Самоедът може лесно да събори малко дете, без дори да е наясно какво се е случило. Никога не оставяйте малки деца сами в компанията на което и да било куче.

Както при всяка порода, винаги трябва да научите децата как да се доближават и да пипат кучета, за да предотвратите инциденти. Научете детето си никога да не се приближава до никое куче, докато яде или спи или да се опитва да му отнеме храната.

Подходящи ли за кучетата Самоед за мен?

За да проверите това, отговорете си на следните въпроси.

  • Самоедът не обича да лежи наоколо. Мога ли да го поддържам активен с разходки, игри, походи и кучешки спортове?
  • Самоедът има много козина, която се сменя през пролетта. Имам ли алергии или непоносимост към козина?
  • Това куче е ловец по природа. Мога ли да му осигуря безопасен дом, без страх, че то ще избяга или пострада, гонейки катерица?
  • Това куче изисква много внимание и не бива да бъде оставяно само. Това значи, че то ще ме придружава на всяка почивка. Мога ли да му осугуря толкова внимание?

Е, какво решихте? За вас ли е това красиво и пухкаво куче?

За автора

Author Avatar

Силви


Здравейте, казвам се Силви и съм отдадена почитателка на кучетата! Като любителка и собственичка, се стремя да разбера по-добре тези невероятни същества и да предоставя възможно най-добрата информация за грижата за вашия четириног приятел, като черпя знания от опита на известни треньори на кучета като Сизър Милан и Виктория Стийлуел. В моя блог ще намерите подробни ръководства за грижи за различни породи кучета, а също така предоставям практически съвети за това как да обучавате кучето си въз основа на най-новите и най-ефективни техники.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *