Специалистите препоръчват да започнете на възраст от осем седмици, тъй като това създава рутина за цял живот

Сладки, пухкави и пълни с индивидуалност, кученцата биха могли да са ключът към щастието. Но това щастие идва с малко работа, особено що се отнася до къпането. За радост има начин да направите времето за баня приятно както за вас, така и за домашния си любимец. Специалистите споделят своите идеи за най-добрия подход за къпане на кученцето.

1 Определете типа козина

Преди дори да намокрите кучето си, измислете какъв тип шампоан и балсам да използвате. Това зависи от вида на козината. Говорете първо с ветеринар, за да разберете кои продукти най-много подхождат на вашия домашен любимец.

На някои слоеве им трябват повече минерали. Късите палта наистина се нуждаят от масло до степен на омазняване. За кучетата с дълго покритие се препоръчват овлажнители.

2 Осигурете лакомства

Специалистите препоръчват да започнете да къпете кученцето си на възраст от осем седмици, тъй като това създава рутина за цял живот. Но го правете стъпка по стъпка. Ако посетите груминг студио, първият път често дори не се състои в къпане. Той просто служи да научи животното, че поддържането не е страшно. То се запознава със средата, инструментите и звуците. Разбира се, с помощта на много лакомства и гушкане, които да го карат да се чувства в безопасност.

3 Започнете с хладка вода и кърпа

Не е необходимо да се използват почистващи продукти, когато палето е много малко. Уверете се, че водата е хладка, така че ритуалът да е приятен за него. Кучетата са чувствителни към топлина и никое не иска гореща вана.

Докато животното навърши три или четири месеца, всичко, което наистина трябва да използвате, е топла кърпа. Телесната температура на кучетата е по-висока от нашата и затова преживяването им с температурата е различно от нашето.

4 Преминете към използването на шампоан

След като вашето пале навърши поне три месеца, е време да започнете да използвате шампоан и балсам. Изберете продукти, които са създадени за кучета и са с балансирано pH. Най-добрият вариант са такива на растителна основа без химически добавки.

5 Бъдете нежни

Къпането на кученце на възраст под шест месеца е много сравнимо с къпането на човешко бебе. Палетата, като бебетата, не са свикнали с това чувство. Те не могат да се предпазят.
Не търкайте. По-скоро използвайте много мека струя вода и нежни движения на ръцете в посоката, в която расте козината на животното. Следвайте същата посока при четкане и сушене със сешоар.

6 Избягвайте отворите около лицето
Никой не иска сапун в очите, включително вашето кученце. Дори шампоаните без сълзи могат да раздразнят очите на животното и също така ще трябва да внимавате около ушите, носа и устата.
Ушните канали на кучетата са оформени като буквата L. Ако водата попадне там, тя е в капан и причинява инфекции. Затова специалистите съветват да се използва минимално продукт около лицето. Също така можете да прищипете основата на ухото с помощта на палец и показалец, когато почиствате лицето.

7 Изплакнете старателно
Кучето ви не е чисто, докато шампоанът всъщност не се изплакне. Затова го направете както трябва. Когато мислите, че сте изплакнали достатъчно, изплакнете още малко, за да сте сигурни, че сте свалили всяка молекула от животното си.

8 Не забравяйте балсама
Кожата и козината на кучетата са най-важната част от тялото им. Шампоанът премахва влажността. Така че и любимците ни се нуждаят от балсам, за да предпазят козината и кожата си от изсъхване.
Балсамът е също толкова важен, колкото е шампоанът. По същия начин, както с шампоана, изплакнете много хубаво, за да сте сигурни, че всичкият балсам е изчезнал.

9 Време за изсушаване
След като кученцето ви е чисто, подложете го на леко изсушаване, но не използвайте никакъв крем за сушене или друго средство за оформяне. За пореден път нежността е ключова. Използвайте малък преносим сешоар на ниска степен и решете козината в посоката, в която расте.

10 Поддържайте рутинна процедура
Къпането трябва да се извършва ежемесечно, тъй като кожата и козината на кучето ви се задръстват с мазнотия и мръсотия с течение на времето.
Затова привикването им към баня още в ранна възраст е много важно. Трябва да го правите многократно, внимателно, минимално и постепенно, знаейки, че ги научавате за преживяване, което те ще имат до края на живота си.

Снимки: 12-1, 12-2, 12-3, 12-4
Текстът е с голямо общо заглавие и отделните стъпки са вътрешни заглавия. Снимките ги сложи, където намериш за добре.